Golfetikett på GGK

För att spelet och samvaron skall flyta obehindrat och så friktionsfritt som möjligt tillämpar vi ett antal rekommendationer varav de viktigaste finns angivna nedan. Dessa är en tillämpning av gammal god golfetik och vanligt sunt förnuft. Vår trånga bana gör också att vi måste ålägga spelarna vissa restriktioner.

Spelet

Banarbete äger alltid företräde

Om banarbetare finns inom räckhåll, vänta på klartecken innan Du slår och markera att Du är redo. Provsvinga aldrig i riktning mot banarbetaren eller annan spelare.

Speltempo är viktigt.

En 18-hålsrond på Göteborgs Golf Klubb bör aldrig ta över 4 timmar.
Spelare som inte håller sin plats på banan är skyldiga att omedelbart släppa igenom bakomvarande parti.
Den som har lägst handicap i bollen ansvarar för att deltagarna iakttar traditionell golfetikett och att spelet inte onödigt fördröjs. Medlem ansvarar på samma sätt för sina gäster.

Golfbil får användas endast med läkarintyg eller om uppenbart behov finns.

 

Golfvett och Etikett på Göteborgs Golf Klubb

Golfetikett är skrivna och oskrivna regler för skick och bruk på en golfbana. Det är inte olagligt att bryta reglerna och du riskerar därför inga pliktslag. Konsekvensen av brott på golfetikett är dock flera. Sämre bana, sämre spelupplevelse och ökad risk för personskada.

Det är enkelt att följa golfetikett och de flesta av våra medlemmar gör det. Ni är säkert många som tycker det är banalt att repetera golfetikett, för trots allt är merparten av våra medlemmar ansvarstagande, erfarna och duktiga spelare.  Vi kan dock se att det finns vissa paralleller mellan golf och bilåkning. Vi lägger oss till med vissa ovanor, eller är felaktigt övertygade om att vi gör allt rätt.

Klubben behöver då och då påminna spelarna om att laga nedslagsmärken, återplacera uppslagen torv och kratta i bunkrarna efter sig. Även om alla lärt sig att laga greenmärken och uppmanas ha greenlagare i fickan så undrar man varför vissa inte tar åt sig det. Troligtvis är det ren nonchalans och bristande kunskap. Vi tror att ingen önskar spela på en sämre bana, och därmed sänka både sin egen och andras spelupplevelse.

Det finns mycket skrivet om golfetikett och nedan finns några punkter som bör vara ett minimum för alla golfspelare:

Laga nedslagsmärken och gör det på ett korrekt sätt

Få rutin på att följa bollbanan in på green för att på bästa sätt hitta ditt nedslagsmärke. Det är inte bara höga bollar som gör märken. Även låga bollar kan lämna märken, ofta en bra bit från där bollen stannar. Det är lätt att laga på ett korrekt sätt, se till att du lär dig det ordentligt. Även om du är helt säker på att du kan, dubbelkontrollera att du gör rätt. Lagas märket på fel sätt skadas greenen istället. Laga gärna ett extra märke om du ser något.

Återplacera uppslagen torv

Trampa ordentligt på torvan så att den får god kontakt med underlaget. Detta för att undvika att torven torkar ut och din insats blir förgäves. Även uppslagen torv i ruffen skall återplaceras.

Uppslagen torv på tee skall återplaceras om detta är möjligt. I annat fall återställer du med sand och fröblandning där detta finns tillgängligt.

Kratta i bunkern

Kratta i bunkern efter dig. Placera krattan i bunkern med huvudet i spelriktningen och på ett sätt som underlättar för nästa spelare att nå krattan. Då slipper du vara den spelare som andra ondgör sig över när de hamnar i okrattade lägen.

Ropa FORE så högt du kan när du ser att ditt slag kan vara farligt för andra

Det är inte pinsamt att ropa FORE. Det är mer pinsamt och kan framför allt vara farligt att träffa andra spelare. Det är bättre att ropa en gång för mycket än en gång för lite. Slå aldrig om spelare framför dig är inom räckvidd. Om någon ropar FORE till dig så vänder du dig om, böjer dig ner och täcker huvudet med händerna. Skydda dig direkt istället för att använda dyrbara sekunder till att se vem som slog och från vilket håll bollen kommer ifrån.

Spela raskt, undvik onödiga provsvingar och förbered din puttning medan medspelare puttar

Även om proffsen på TV har långa procedurer innan de puttar ska du inte ha det. Är du beroende av dina rutiner bör du medvetet sträva efter att effektivisera dessa. Klubbens mål om ”Hovås på max 4 timmar” är enkelt att nå även för fyrbollar om alla går raskt till sin boll och slår när det är din tur. Håla ut korta puttar. Behöver du markera och mäta 30 cm långa returer bör du istället träna mer puttning på övningsgreen.

Ingen provsving på tee

Full provsving tas utanför tee. Tee är ett känsligt och begränsat gräsområde där du skall undvika att slå upp torv och slita på gräset i onödan.

Undvik att dra vagnen på slitna områden

En bra regel är att alltid försöka gå på ställen där det inte redan är slitet gräs. Dessa områden är i behov av återhämtning.

Släpp igenom snabbare spelare om du har tomt hål framför dig

Långsamt spel är irriterande och stör spelrytm och spelglädje. Om ni tappar kontakten med framförvarande boll så ska ni antingen öka tempot eller släppa igenom. Om ni släpper igenom så förtjänar ni ett artigt tack från spelarna som får gå igenom.

Tänk alltid på vår slogan ”Hovås på max 4 timmar”.

Visa hänsyn till dina medspelare

Stå stilla, var tyst, håll avstånd och stå inte i puttlinjen, eller bakom den spelare som skall slå. Markera bollen på green endast om den stör andra. Om den inte stör behöver du inte göra det även om det kan vara bra att göra rent bollen. Om du passar flaggan ska du se till att din skugga faller utanför puttlinjen framför eller bakom hålet. Det gör det enklare för den som puttar att se hålet. Lägg flaggan på green där ingen riskerar att träffa den. Trampa vid sidan av varandras puttlinjer. Även om det oftast inte har någon betydelse för utfallet anses det som osportsligt. Scoren antecknas utan att fördröja spelet, t.ex när dina medspelare slår ut på nästa hål.

Klädregler

För allas trevnad rekommenderas vissa minimikrav på vilken klädsel som är acceptabel på golfområdena.

På banan skall klädseln vara välvårdad och anpassad för spelets fysiska krav.

Skjorta bör ha krage eller hals (polo eller turtle). Sunt förnuft gäller i alla lägen.

Spelare får ej bära korta shorts av idrottstyp, trasiga, lappade eller avklippta byxor eller jeans, träningsoverall, t-shirt eller liknande.

Klädsel i restaurang och klubblokaler skall vara välvårdad. Keps får inte användas i matsal, bar eller i klubbrum. 

Sammanfattning

Det är säkerligen en del av våra erfarna spelare som skulle kunna lägga till flera punkter. Men om var och en av oss lagar sina nedslagsmärken och återplacerar torvor, spelar effektivt och tar hänsyn till andra golfare, kan vi med stolthet kalla oss för golfspelare med god golfetikett. Förhoppningen är att dessa tips ska följas framöver. Alla ni med dåligt samvete, antingen för att ni slarvar med att ”städa” eller för att ni har långsamma rutiner, ta tillfället i akt att ändra ert beteende. På detta sätt förblir Göteborgs Golf Klubb en fantastisk klubb med de mest ansvarsfulla, effektiva, hänsynsfulla och pliktuppfyllande golfarna i Sverige. Detta ska vi klara då vi alla hjälps åt!

Lycka till med ditt spel baserat på god golfetikett.